text s hackycarkama 

more pictures 

 
 C & A 
 

B E T L E M   98 
Izrael 50 + BM50 + CSR80 
koncert 28.10. - 29.10.1998  Tel Aviv /Betlem 
 

  Tak prave ted se vratil president Clinton z historicke navstevy Palestiny a ja se, prave ted vratil od televizni obrazovky rozpalene primymi prenosy stanice CNN. 

our car comming to Betlehem 
main street of Betlehem 
  Betlem je zvlastni mestecko dvacet minut autem na jih od Jeruzalema. Mel jsem moznost ho navstivit, vlastne uz po treti, pred nekolika tydny. Na to, ze jeho vzhled neodpovida ,jak by se sluselo, nasim vanocnim Betlemum, napriklad tomu z Trebechovic, jsem si uz zvykl - na kamenite strani, bez jakehokoli stylu roztrousene domy, jedna rovna ulice, par serpentin a jedno namesti plne turistickych autobusu, par restauraci a nescetne mnozstvi suvenyru. (Jednoho svycarsky poradkukmilov- neho poutnika jsem uklidnil, ze arabsky styl uklidu byl ve vanocnim evangeliu prelozen jako chlev.)
Church of birth - kostel narozeni 
Low entry - bm - vsichni se musi sklonit
  To jedine historicke je takove seskupeni kostelu a kaplicek zvane "Kostel narozeni" -v jeho suterenu ve skalnich chodbickach je misto, kde na podlaze je zlaty otisk one vanocni hvezdy a v prilehle skalni komurce postylka pro ono cerstve narozene. Misto dvou zminenych domacich zvirat,jejichz jmena se nezaslouzene pouzivaji na nadavky, se zde zadychava nepretrzity proud turistu, ktery se nahle ocitne znovu na dennim svetle na stejnem namesticku.
 
souvenir - suvenyr
  Daji neco zpropitneho, arabsky baksis, v restauraci svateho Jiri, nasednou do sveho autobusu a opet zmizi. Odjedou ale s jednou, myslim, ze ne tak uplne zanedbatelnou, promenou - byli v Betleme.
Gloria in excelsis Deo   Pred prvni navstevou jsem mel obavy, jak na me bude pusobit to, co jako cesky protestantsky vychovany evangelik namyslene nepotrebuju - ten prodej odpustku, ostatku, malovanych svicek a svatych obrazku. Kazda turisticka cesta Izraelem, je samozrejme provazena i touhle svatokupeckou rovinou - nakonec jsme si take sami nakoupili par ovecek a velbloudu z olivoveho dreva. Ale ten zazitek, ze i navsteva Betlema, za nas, ci za me, nic nevyresi je ta podstatna promena.
 Family from Betlehem   Asi ten Trebechovicky Betlem je nemene smysluplny natoz ten Betlem, postaveny z zivych figurek, kdyz se vlastni rodina sejde pod ozdobenym smrckem.
Sheperds -Pastyri  Betlem je ovsem mesto, kde zije jen par pastyru, pro ostatni je to jen misto k navsteve - a pak se zase jde dal. I Josef a Marie zanechali nejspis i vsechny ty dary a radeji emigrovali dal do Egypta, protoze jeden z andelu jim soukrome zvestoval: "ze ne vsichni lide jsou "dobre vule".
 
second day befor second Iraq war 
 
  I president Clinton se zdrzel jen jedno odpoledne - nechal si zazpivat "Gloria in excelsis Deo" a nechal k sobe vzhlizet, jakoby v tech excelsis-nebesich se vznasel sam a honem se svym vladnim Jumbo-andelem vratil do sve zamorske zaslibene zeme pohlidat aby mu tam zatim jeho kongres nerozmetal figurky v jeho americkem betlemu. Palestinsti pastyri dobre vule mu za to vyjimecne nespalili ale zamavali jeho vlajkou - mozna i to nemluvnatko bude letos na slame zabaleno do vlajek - jen tem zamrizovanym, pripada ta zastava porad prece jen moc pruhovana.
Clinxmas tree - vanocni storm   I ja jsem v Betleme neuspel. Vlastne castecne jsem uspel velmi dobre. Kdyz jsem mel pred nekolika tydny v Betleme koncert a jako spravny cesky pisnickar, presvedceny, ze se i jednou pisni da zmenit cely svet, jsem se pustil do prace (chorvatsky pracovat se rekne "radit"): Doporucil jsem Palestincum, ze nemaji v ulicich hazet kameny, ze si maji vzit priklad z Cechu a skladat a zpivat pisnicky. Mela z nich u nas strach i cela policie a dokonce jednou pisnickou vyhrali husiti celou bitvu.
Izr = 48-98 = BM   Takze je docela mozne, prave proto na tom betlemskem namesti nedelali zadne mirove-vyhruzne projevy, ani tam o nicem nehlasovali, ale jen tak si s Clintonem zazpivali vanocni pisnicku - prave jako vysledek me predvanocni agitace.
 BM and czech abmasador Schneider   Byli jsme v Izraeli s moji zenou Janou, ktera jako soucast sve fararske cinnosti v Curichu nadchla cely autobus svycaru k jiz druhemu zajezdu do techto zeme -svate nejen krestanum a zidum ale i moslemum a cestovnim kancelarim bez vyznani. Byli jsme tentokrat vetsinu casu v Jordansku, po stopach narodu "vyvoleneho k putovani po pousti" jsme ale zacali v Izraeli u Rudeho more v Eilatu a nakonec na rozdil od Mojzise, ktery z dnesniho Jordanska jen do zaslibene zeme vyhlizel jsme se opet dozili navstevy Jeruzalema.
50cm to be home 
koncert after reception
   Izrael letos oslavuje padesat let sveho vzniku a tak jsem si rek, ze by bylo hezke oslovit i moje padesatiny v teto padesatilete zemi - pratele z ceske ambasady v Izraeli se toho radi ujmuli, spojili to s 28.rijnem a osmdesatinama CSR a usporadali pro me a pro ceske krajany v Izraeli koncert  - po recepci na ambasade a hlavne v Betleme. 
 A base for better future - Betlemske namesti 
 
 
  Zpival jsem tam v jedne klubovne primo u toho betlemskeho namesti, ktere se v tech dnech podobalo spis krateru po vybuchu bomby - moji produkci rusil bagr a sbijecky - pry musi s prestavbou pospichat, protoze v prosinci prijede do Betlema papez. Arafatem s Netanyahu byli prave v techto dnech na Clintonove chalupe v Ameri- ce, takze jsem mel prilezitost vzit dejiny do vlastnich rukou.
koncert b98 - girls    Byli jsme jeste v Jordansku, kdyz jsem do hotelu v Ammanu dostal telefonat z ceske ambasady, ze se tesi na muj koncert. A jako, ze jsem uz dlouho zadnou pisnicku neslozil, vzal jsem kytaru a stvoril zcela novy mirovy song - ne pro me, ale pro me publikum v Betleme. Naucil jsem jej tam cely sal, dokonce ctyrhlasne.
koncert b98 - boys   Jen moje pycha byla ne marna - rekl bych optimisticky - predcasna. Tak jsem se tesil, ze si odvezu nahravku tehle pisnicky, ze nakonec jednou akorat po nacviceni dosel pasek v kamere a podruhe, samym vzrusenim, jsme zapomeli na kamere zmacknout cerveny knoflik, takze to, co ted uslysite, je jen sestrihano z nacvicovani.
Clinton in excelsis 
kross, stars and antenas - krize, hvezdy, anteny
  Kdyz jsem ted sledoval navstevu Clintona v Izraeli, doslo mi, bohuzel pozde, ze jsem udelal nekolik dalsich dejinnych chyb. Jednak jsem pisnicku mel poslat Clintonovi, jednak jeste jednu kopii pro Netanyahu s vysvetlenim, ze se v pisni Betlem neoslavuje jako misto narozeni vzaleneho pribuzneho jejich krale Davida, s jehoz krizem jako symbolem zacatku i pozustatku rise rimske maji zide kriz uz dvatisice let, ale jako ukol pro Palestince. A jednu kopii samozrejme i pro Arafata, nejen proto, ze jeho manzelka je pry kresTanka, ale jako upozorneni aby sanci, kterou v sobe slovo Betlem nese, nepropas - jako povzbuzeni, ze navod k mirovemu procesu - se v Betleme jiz narodil.
which is the right side?    Predstavte si ze bych ted byval pustil televizi a v televiznim prenosu by na konci spaliru s prvomajovyma vlajeckama u vanocniho stromku na betlemaku spolu s izraelsko-palestinskou mladezi zpivali s Clintonem i Arafat i Netanyahu moji pisnicku: zatim se ji naucte sami - ma kratky text: 
Betlehems rebirth - to be fit for 2000 hit

 

 

"LET THE PEACE BE BORN IN BETLEHEM"
live z koncertu v Betlémě 1998 .mp3  
midi file


překlad do češtiny (2007)
"Ať je mír, to co v Betlémě se narodí" 

demo nahravka....wma .....mp3
... noty ...zde
jen text

 BM in cz. embasy - holly teritorium in holly land
 
more pictures dalsi obrazky